Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Στόμια Οροφής



Τα στόμια οροφής τα συναντάμε συνήθως σε μεγάλης έκτασης κλιματιζόμενου χώρου με ψευδοροφές και προτιμούνται εκεί όπου η ψύξη είναι πιο σημαντική. Το πλεονέκτημα των στομίων οροφής είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμιγνύουν  τον αέρα προσαγωγής με τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου πετυχαίνοντας πιο γρήγορα αποτελέσματα για τις συνθήκες που θέλουμε.


Τα στόμια οροφής μπορούμε να τα βρούμε οπουδήποτε στο εμπόριο και να τα επιλέξουμε ανάλογα με το είδος και τη μορφή που μας ταιριάζει περισσότερο. Κυρίως διακρίνονται σε:
  • Κυκλικά στόμια οροφής.
  • Τετράγωνα ή ορθογώνια στόμια.
  • Ορθογώνια στόμια με καμπύλα πτερύγια κατεύθυνσης (δύο, τριών ή και τεσσάρων κατευθύνσεων).

Στόμιο προσαγωγής αέρα κατασκευασμένο από ανοδιομένο αλουμίνιο  με καμπύλα ρυθμιζόμενα πτερύγια






Αριστερή πλάγια όψη κυκλικού στομίου οροφής. Επίσης παρατηρούμε τα τάμπερ μέσω των οποίων ρυθμίζεται η παροχή του αέρα


Το υλικό κατασκευής είναι το ίδιο με αυτό των στομίων τοίχου με την διαφορά ότι συνήθως το βάφουμε στο χρώμα τις αρεσκείας μας, έτσι ώστε να ταιριάζει στον χώρο που θέλουμε να το τοποθετήσουμε.
Τα στόμια οροφής έχουν και μειονεκτήματα όπως: 
  • Για τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά κοστίζουν περισσότερο έναντι των στομίων τοίχου.
  • Το κόστος κατασκευής των αεραγωγών σε περίπτωση τοποθέτησης στομίων οροφής είναι μεγαλύτερο, καθώς συναντάμε δυσκολίες στο κρέμασμα του αεραγωγού από την οροφή.
  • Στόμια οροφής δύσκολα θα τοποθετηθούν σε κατοικίες ή μικρής έκτασης χώρους. Η χρήση τους περιορίζεται σε αίθουσες μεγάλης έκτασης.
Τα στόμια οροφής κατασκευάζονται είτε από σταθερά πτερύγια είτε από ρυθμιζόμενα που και στις δύο περιπτώσεις κατασκευής αποτελούνται από τα παρακάτω εξαρτήματα:
  • Από την βάση, στην οποία στηρίζεται η υπόλοιπη κατασκευή του στομίου.
  • Από το διάφραγμα που ρυθμίζει την ποσότητα εισερχόμενου αέρα στον χώρο.
  • Από την σχάρα ισοκατανομής, που κατευθύνει τον κλιματιζόμενο αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Στο παραπάνω σχήμα απεικονίζεται ένα στόμιο οροφής και οι δυνατότητες του


Επιλογή στομίων οροφής

Τα στοιχεία τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε ένα στόμιο οροφής είναι:
  1. Η παροχή κλιματιζόμενου αέρα σε L/s
  2. Η ταχύτητα του αέρα κατά την έξοδο του από το στόμιο σε m/s
  3. Η μέγιστη ακτίνα διάχυσης σε m.

Ως μέγιστη ακτίνα διάχυσης ορίζεται η οριζόντια απόσταση μεταξύ του κέντρου του στομίου και του σημείου που η ταχύτητα του αέρα πέφτει στο όριο των 0,17 έως 0,25 m/s. Η μέγιστη ακτίνα διάχυσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τις διαστάσεις της αίθουσας που κλιματίζεται.

Τέλος θα αναφερθούμε λίγο στα στόμια επιστροφής και στόμια φρέσκου αέρα.

Τα στόμια επιστροφής τοποθετούνται στην επιστροφή του δικτύου των αεραγωγών και ο σκοπός τους είναι να αναρροφούν αέρα από τον κλιματιζόμενο χώρο μέσω του δικτύου επιστροφής και τον οδηγούν ξανά στην αναρρόφηση της κλιματιστικής μονάδας ή τον απορρίπτουν στο περιβάλλον.

Τα στόμια επιστροφής είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό με τα άλλα στόμια και κυκλοφορούν σε διάφορες διαστάσεις και χρώματα. Τα στόμια επιστροφής και νωπού αέρα μπορούν να κατασκευαστούν με ρυθμιστικά διαφράγματα (τάμπερ) ή και όχι. Συνοψίζοντας η επιλογή τους γίνεται βάση καταλόγων κατασκευαστών όταν έχουμε τον επιστρεφόμενο όγκο αέρα και την επιτρεπόμενη ταχύτητα του αέρα στην είσοδο του στομίου επιστροφής.

Σχεδιάγραμμα συστήματος αεραγωγού όπου είναι εγκατεστημένα στόμια επιστροφής και στόμια νωπού αέρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου