Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τοπικά συστήματα κλιματισμού



Τα τοπικά συστήματα ή καλύτερα οι «αυτόνομες» μονάδες κλιματισμού, αποτελούν μια οικονομική λύση των τελευταίων ετών και χάρις σε αυτές τις μονάδες ο κλιματισμός έγινε προσιτός σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.


Το κύριο χαρακτηριστικό των «τοπικών» κλιματιστικών μονάδων, είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο,  χωρίς να είναι αναγκαίο κάποιο κεντρικό μηχανοστάσιο. Για αυτόν τον λόγο η εφαρμογή τους είναι ο κλιματισμός χώρων, όπου δεν έχει προβλεφθεί στην διάρκεια κατασκευή τους όπως για παράδειγμα σπίτια, γραφεία, μικρά καταστήματα κ.α.
Οι μονάδες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως οι μονάδες δωματίου. Επίσης υπάρχουν και οι μεγαλύτερης δυναμικότητας Ημικεντρικές Μονάδες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν από 2-3 μέχρι και άνω των 10 χώρων ή δέχονται και  συστήματα αεραγωγών για τη διανομή του αέρα.
Γενικά διακρίνονται:
  • ·         Σε μονάδες ενός τεμαχίου (self contained) μέσα σε ένα κέλυφος δηλαδή, που περιλαμβάνει όλα τα εξαρτήματα και όργανα της μονάδος, και
  • ·         Σε διμηρείς (διαιρούμενες, split units), που αποτελουνται από 2 τμήματα, το εξωτερικό και το εσωτερικό (ή τα εσωτερικά).

Εσωτερικά και εξωτερικά τμήματα, διαιρούμενης τοπικής κλιματιστικής μονάδας.

Το ένα εξ αυτών αποτελεί την μονάδα συμπυκνώσεως (συμπιεστής, εναλλάκτης ψυκτικού ρευστού - αέρα), έχει ανεμιστήρα και στραγγαλιστική δικλείδα και βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον.
Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει τον εξατμιστή (εναλλάκτη ψυκτικού ρευστού – αέρα του χώρου), όπου και αυτός έχει ανεμιστήρα με την διαφορά ότι είναι αθόρυβος και ανακυκλοφορεί τον αέρα του χώρου, φίλτρα καθαρισμού, περσίδες εισόδου του εσωτερικού αέρα και πτερύγια κατευθύνσεως της ροής του κλιματιζόμενου αέρα.
Επιπλέον στο έσωτερικό τμήμα περιλαμβάνεται η διάταξη ελέγχου, δηλαδή ο πίνακας ελέγχου με τους διακόπτες (χειμώνας – θέρος), την ρύθμιση της ταχύτητας του αέρα και τον θερμοστάτη χώρου. Τα δύο αυτά τμήματα συνδέονται μεταξύ τους με σωλήνες καταθλίψεως και αναρροφήσεως του ψυκτικού ρευστού, και με τις καλωδιώσεις της ηλεκτρικής παροχής.
  • ·         Μονάδες επεξεργασίας εξωτερικού αέρα, οι οποίες τροφοδοτούν εσωτερική συσκευή με κλιματιζόμενο αέρα.

Οι εσωτερικές συσκευές παραλαμβάνουν τον κλιματιζόμενο αέρα (αφού έχουν συνδεθεί με ΚΑΛΑ μονωμένο αεραγωγό), τον αναμειγνύουν με εσωτερικό αέρα και τον ωθούν στον χώρο με τη βοήθεια ανεμιστήρα (βλέπε παρακάτω σχήμα).
Η απαγωγή του πλεονάζοντος αέρα του χώρου γίνεται με περσίδες στο κάτω μέρος των εσωτερικών ανοιγμάτων.
Τοπική και φορητή κλιματιστική μονάδα. Η μονάδα συμπυκνώσεως φαίνεται στα αριστερά ενώ η μονάδα εξατμίσεως στα δεξιά. Συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας εύκαμπτης σωλήνας, η οποία έχει το πλεονέκτημα να μπορούμε να τις την μετακινήσουμε σε μικρή απόσταση φυσικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου