Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Γενικά στοιχεία για στόμια-Στόμια τοίχου


Ο σκοπός του κλιματισμού είναι να προσφέρει συνθήκες άνεσης στον κλιματιζόμενο χώρο, να δημιουργήσει δηλαδή τον κατάλληλο συνδυασμό θερμοκρασίας, υγρασίας και ταχύτητας του αέρα στον χώρο που ζουν ή εργάζονται άνθρωποι (σε ύψος 1.80 έως 2m πάνω από το δάπεδο). Η αίσθηση της άνεσης όμως ορίστηκε για άτομα με μέση δραστηριότητα στον χώρο, μέσο ντύσιμο και ταχύτητα αέρα μικρότερη από 0,25 m/sec. Ο αέρας όμως που φτάνει από τους αεραγωγούς στα στόμια είναι μεγαλύτερης ταχύτητας από αυτήν που αναφέρθηκε, αποτέλεσμα τα στόμια να είναι και ρυθμιστές ταχύτητας εξόδου...
 

Σε μια πλήρη κλιματιστική εγκατάσταση έκτος από τα στόμια παροχής, πρέπει να υπάρχουν και τα στόμια επιστροφής, τα οποία τοποθετούνται στο δίκτυο επιστροφής εξαερισμού αλλά και τα στόμια νωπού (φρέσκου) αέρα. Το υλικό κατασκευής των στομίων είναι το ανοδειωμένο αλουμίνιο ή το ενισχυμένο πλαστικό ABS ή το PVC.

·         Στόμια προσαγωγής κλιματιζόμενου αέρα

Τα στόμια προσαγωγής αέρα χρησιμοποιούνται για την ομοιόμορφη κατανομή κλιματιζόμενου αέρα στον χώρο. Με την ορθή τοποθέτηση τους  ελέγχουμε το ποσό του κλιματιζόμενου αέρα που εισέρχεται στον χώρο, την ταχύτητα με την οποία εισέρχεται στον χώρο και τέλος την κατεύθυνση του.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κατεύθυνση του εισερχόμενου αέρα πρέπει να ρυθμίζεται έτσι, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία «νεκρών ζωνών». Νεκρές ζώνες ονομάζονται τα σημεία του κλιματιζόμενου χώρου όπου δεν φτάνει ο αέρας, με αποτέλεσμα να μην κλιματίζεται επαρκώς άρα δεν έχουμε συνθήκες άνεσης.

 Η ταχύτητα όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 0,25 m/sec σε χώρους παραμονής και εργασίες των ανθρώπων, διότι δημιουργούνται ενοχλητικές καταστάσεις (όπως ρεύματα αέρα, μετακίνηση χαρτιών και σκόνης κ.α.) Επίσης η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 0,15 m/sec διότι δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες άνεσης (ανεπαρκής κλιματισμός). Οι ταχύτητες μετριούνται στα 3/4 της απόστασης μεταξύ στομίου-τοίχου. Τα στόμια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι διαφόρων ειδών και τα ξεχωρίζουμε ανάλογα με τα σημεία τοποθέτησης τους, το σχήμα τους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έτσι έχουμε
  • Στόμια τοίχου (επίτοιχα)
  • Στόμια οροφής
  • Στόμια δαπέδου
  • Στόμια ειδικής κατασκευής ή ειδικών προδιαγραφών

Αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι τα στόμια τοίχου και οροφής σε εγκαταστάσεις κλιματισμού, ενώ τα στόμια δαπέδου και τα στόμια ειδικών προδιαγραφών και κατασκευών (διάτρητα στόμια οροφής) τα συναντάμε σπάνια σε ειδικές περιπτώσεις κλιματισμού. Τα στόμια τοίχου λέγονται  έτσι γιατί τοποθετούνται σε ορθογώνιους αεραγωγούς που στερεώνονται κατά μήκος του τοίχου ενός χώρου (στα ανώτατα σημεία του τοίχου) και είναι κατασκευασμένα από ανοδειωμένο αλουμίνιο ή και από ενισχυμένο πλαστικό ABS ή PVC.

Τα στόμια τοίχου αποτελούνται:
  • Από το μεταλλικό πλαίσιο στερέωσης
  • Από το διάφραγμα ρύθμισης του όγκου του αέρα (τάμπερ)
  • Από τα πτερύγια κατεύθυνσης (οριζόντια και κάθετα)

Στόμιο με μια σειρά περσίδων και τάμπερ

Με το διάφραγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε το ποσό του εισερχόμενου αέρα μέσω του ειδικού ρυθμιστή ή και να κλείσουμε τελείως τη δίοδο του αέρα σε περίπτωση που θέλουμε να καταργήσουμε το στόμιο.
Τα οριζόντια πτερύγια μας δίνουν την δυνατότητα κατεύθυνσης του αέρα προς τα πάνω ή προς τα κάτω για ομοιόμορφη κατανομή του κλιματιζόμενου αέρα στον χώρο.

Τα κάθετα πτερύγια από την άλλη πλευρά μας δίνουν την δυνατότητα να κατευθύνουμε τον αέρα αριστερά ή δεξιά. Με την χρήση λοιπόν κάθετων και οριζόντιων  πτερυγίων πετυχαίνουμε την άριστη κατανομή του κλιματιζόμενου αέρα.



Επιλογή στομίων τοίχου

Η επιλογή των στομίων τοίχου γίνεται βάση πίνακα κατασκευαστή και ανάλογα την περίπτωση χώρου που θέλουμε να κλιματίσουμε. Τα στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε είναι:

  1. Τη μορφή του χώρου που θα κλιματίσουμε, την ανάπτυξη του δικτύου των αεραγωγών, όπως επίσης και την ακριβή θέση των στομίων
  2. Την παροχή του στομίου L/s
  3. Το απαιτούμενο βεληνεκές του στομίου σε m
  4. Την επιτρεπόμενη ταχύτητα του αέρα από την έξοδο του στομίου σε m/s
  5. Στάθμη του θορύβου, η οποία εξαρτάται από την ταχύτητα που εξέρχεται ο αέρας και την ποιότητα κατασκευής των στομίων

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η παροχή του στομίου θα πρέπει να είναι ανάλογη του ψυκτικού φορτίου πρέπει να αντιμετωπίσει και το βεληνεκές ενός στομίου τοίχου είναι η οριζόντια απόσταση από το στόμιο έως το σημείο του χώρου όπου η ταχύτητα πέφτει στα 0,25 m/s.

Στόμιο προσαγωγής τοίχου από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Επίσης διαθέτει δύο σειρές από ρυθμιζόμενα πτερύγια







Στόμια αλουμινίου με ρυθμιζόμενα πτερύγια για ρύθμιση κατεύθυνσης του αέρα









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου