Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Τεχνολογία Inverter στον κλιματισμό


Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Inverter είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι λίγο-πολύ γνωστή  sε όλους μας, από τα κλιματιστικά που έχουμε σπίτι μας. Πριν εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα κλιματιστικό είναι Inverter, θα εξηγήσουμε πως λειτουργούσαν οι κλιματιστικές μονάδες παλαιότερα...



Κλιματιστικά On-Off

Τα κλιματιστικά τέτοιου τύπου λειτουργούν σε δύο καταστάσεις.

  • ·        Κατάσταση On, όπου το κλιματιστικό λειτουργεί στην ονομαστική του ισχύ π.χ.             12.000 btu/h,  δηλαδή στο maximum της απόδοσης του
  • ·         Κατάσταση Off, όπου και τερματίζεται η λειτουργία του κλιματιστικού.

Με απλά λόγια όταν ανοίξουμε το κλιματιστικό (λειτουργία On), αυτό λειτουργεί στο μέγιστο της ισχύς του μέχρι να ρίξει την θερμοκρασία του χώρου που θέλουμε να κλιματίσουμε, στα επιθυμητά επίπεδα. Αμέσως μετά σταματάει η λειτουργία του κλιματιστικού (λειτουργία Off). Όταν η θερμοκρασία του χώρου ανεβεί 1-2 βαθμούς oC στον κλιματιζόμενο χώρο, τότε το κλιματιστικό θα επαναλειτουργήσει (λειτουργία On) μέχρι και πάλι η θερμοκρασία του χώρου να φτάσει στα επίπεδα που του έχουμε ορίσει και θα διακόψει πάλι την λειτουργία του. Είναι δηλαδή ένας «κύκλος» λειτουργίας έναρξης και τερματισμού.



Από την άλλη πλευρά ένα κλιματιστικό Inverter λειτουργεί τελείως διαφορετικά, δεν έχει δηλαδή δύο καταστάσεις (On-Off), αλλά προσαρμόζει την ισχύ ανάλογα με τις συνθήκες του κλιματιζόμενου χώρου. Αρχικά δουλεύει σε μέγιστη ισχύ (π.χ. 12.000 btu/h) και όσο η θερμοκρασία του χώρου πλησιάζει στην επιθυμητή τόσο η ισχύς του μειώνεται (9.000 btu/h, 5.000 btu/h). Αφού δηλαδή επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία το σύστημα Inverter αυξομειώνει τις στροφές του συμπιεστή έτσι ώστε η θερμοκρασία του χώρου να παραμένει σχεδόν σταθερή και να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε δύο βασικά προβλήματα σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά:

  1. Αποφεύγονται οι συχνές επανεκκινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την μηχανική καταπόνηση και φθορά. Σε ένα κλιματιστικό Inverterο συμπιεστής από ένα σημείο και μετά λειτουργεί με μερικό φορτίο πετυχαίνοντας έτσι ομαλότερη λειτουργία άλλα και ορθή κατανάλωση της ενέργειας. Όταν λέμε ορθή κατανάλωση ενέργειας εννοούμε ότι καταναλώνουμε όση ενέργεια χρειαζόμαστε την ώρα που την θέλουμε και όχι την μέγιστη ισχύ (=μέγιστη κατανάλωση ενέργειας) του μηχανήματος. Η τεχνολογία Inverterμπορεί να πετύχει έως και 50% μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
  2. Είναι γνωστό ότι η το ρεύμα εκκίνησης ενός μηχανήματος είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρεύμα λειτουργίας του. Κατ’ επέκταση ένα κλιματιστικό Inverterείναι κατά πολύ οικονομικότερο και αποδοτικότερο από ένα συμβατικό κλιματιστικό.

Η αλήθεια είναι πως στην σκέψη του καταναλωτή, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο οικονομικός παράγοντας. Τα συμβατικά κλιματιστικά On-Off είναι αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τα κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως ένα κλιματιστικό Inverterθα αποσβέσει την τιμή αγοράς σε δύο χρόνια το μέγιστο και θα είναι οικονομικό για όλη την διάρκεια ζωής του. Σε αντίθεση το κλιματιστικό On-Off, μόνο θα αποσβέσει τα χρήματα του σε μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με ένα Inverter αλλά και θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα εφ’ όρου ζωής.


Συμπεραίνοντας, είναι προτιμότερο να αγοράσουμε ένα κλιματιστικό Inverter, το οποίο ναι μεν θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά θα αποσβέσει το κόστος του γρήγορα και θα είναι τόσο οικονομικότερο όσο και αποδοτικότερο, εν αντιθέσει με ένα συμβατικό κλιματιστικό On-Offπου θα «πετάμε» χρήματα για όσο το έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου